CESTA RAKYTNÍKU
Prozkoumejte pouť, kterou každá kulička rakytníku musí absolvovat cestou na váš stůl.
1SKLIZEŇ
V našich sadech na Vysočině máme přes 2000 stromů pěstovaných v BIO režimu a každý rok v září sklízíme plody z přibližně jedné třetiny z nich.
2OČESÁNÍ PLODŮ
Ze sadu putují větvičky osypané oranžovými plody ke zpracování. Prvním krokem je zmražení v šokeru, které nám umožní setřesení a další třídění rakytníkových bobulek bez jejich poškození.
Takto každý rok zpracujeme přes 14 tun rakytníku. To je více než 30 milionů oranžových kuliček.
3TŘÍDĚNÍ A USKLADNĚNÍ
Setřepané plody je nutné separovat od spadaného listí a přepravky naplněné stále zmrzlých bobulek pak putují do mrazáků, kde čekají na další zpracování.
Mráz je nejšetrnější způsob uchování rakytníku. Bobulky si uchovávají všechny důležité vitamíny a látky. My vás tak můžeme zásobovat produkty z čerstvě zpracovaného rakytníku nejen v čase sklizně, ale v průběhu roku celého roku.
4LISOVÁNÍ ŠŤÁVY
Abychom vás mohli zásobovat dobrotami z rakytníků po celý rok, zpracováváme sklizené plody průběžně. Z mrazu putují bobulky do mycích boxů, kde se současně očistí a povolí. Odtud putuje rakytník do lisu, který z něj vymačká sytě oranžovou šťávu do poslední kapky.
5FINÁLNÍ PRODUKTY
Čerstvou šťávu plníme do lahví a obratem posíláme zákazníkům. Část šťávy pokračuje k dalšímu zpracování – pasterovaná šťáva, slazené šťávy, rakytníkové pomazánky,…
Zkrátka oranžová kam se podíváme 😊
Ani kousek na zmar! Slupky a zbytky dužiny po vylisování usušíme a používáme v našich čajových směsích. Ze semínek lisujeme panenský olej, kterého je opravdu poskromnu. Z každých 700 kg bobulek nashromáždíme dostatek semínek pro 1 l oleje.
je z čeho vybírat
Někdo rád čerstvou a řádně kyselou šťávu, jiný si rád život trochu víc osladí. Máme něco pro každého.